List

 

Танцова формация „Петлите“ застава пред бургаската публика в  Операта на 29 ноември от 19:00 часа с премиерата на най-новия си  спектакъл“Легендата“. По думите на ръководителя на състава Георги Димитров, който е и един от авторите на идеята за осъществявянето му, заедно с Николай Парушев, досега „Петлите“ не са правили толкова мащабен проект, който съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди.

Професионалисти стоят зад 15 -те талантливи деца, които ще видим на сцената.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова.

Костюми – Камелия Цонева и Атанаска Маринова.

Визия – Стела Иванова.

Спектакълът е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия „Русин камък“.

Върху древно тракийско светилище е построена средновековната крепост, контролирала важен кръстопът между Северна и Южна България, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в битката при Русокастро византийския император Андроник III – това е последната българска победа преди падането на България под османско иго.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво – напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата.

Затова на Гергьовден на Русиния камък се събирали хората от всички околни села да честват Светеца – това е и най-големият и почитан събор до началото на 50-те години на XX век в Бургаско.

Имало е обичай хората да пренощуват на поляните около църквата, наречена с благодарност на Свети Георги, палели огньове в навечерието на празника. На самия Гергьовден се пречиствали с лековитата вода от аязмото в русината дупка, което се пълнело от сълзите на Руса, изтичащи от очите й – две кръгли кухини в дъното на пещерата.

Предпремиерно спектакълът «Легендата» ще бъде игран на 19 ноември, от 12 часа в залата на читалище «Просвета» в Поморие.

  Posts

ноември 27th, 2019

Толкова много се изненадах, дори не ми беше минало през ума .

Искам да ви споделя едно много изненадващо преживяване след първият ни концерт на 21 ноември. Както често се случва, на […]

ноември 27th, 2019

13-тия Рожден Ден на ТФ “ПЕТЛИТЕ”.

Ето, че мина и 13-тия Рожден Ден на ТФ “ПЕТЛИТЕ”. По този случай заедно с нас на сцената бяха момичетата […]

ноември 12th, 2019

РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ТФ“ПЕТЛИТЕ“ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ С ТЕЛЕВИЗИОННИ УЧАСТИЯ

Ръководителят на ТФ „Петлите“ Георги Димитров бе медийна звезда във вторник.За един ден той имаше участия в БНТ, ТВ+, България […]

октомври 23rd, 2019

Георги Димитров ще заложи на бенд, състоящ се от талантливи, бургаски и млади музиканти.

Концерт-спектакъл по автобиографичната книга на ръководителя на формацията – Георги Димитров. Домакин на празника ще бъде залата на ДНА Бургас […]

октомври 16th, 2019

„Петлите“ празнуват рожден ден със спектакъла „Да докоснеш мечтата“

Сдружение “Петлите” ще отбележи своя рожден ден с концерт-спектакъл по автобиографичната книга на ръководителя на формацията – Георги Димитров. Домакин на […]

септември 27th, 2019

Сдружение ,,Петлите“ представя – ,,Да докоснеш мечтата“

                                        […]

септември 27th, 2019

Нова група за НАРОДНИ ТАНЦИ

Нова група за нородни танци. Тя ще отвори врати на 5 октомври. Очакваме деца, които имат хъс за танц, желаят да […]

ноември 9th, 2018

ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „ПЕТЛИТЕ” С НОВ СПЕКТАКЪЛ, БАЗИРАН НА ЛЕГЕНДАТА ЗА КРЕПОСТТА РУСОКАСТРОН

  Танцова формация „Петлите“ застава пред бургаската публика в  Операта на 29 ноември от 19:00 часа с премиерата на най-новия […]

октомври 24th, 2018

Новият спектакъл на ТФ „Петлите“ – Л Е Г Е Н Д А Т А

Жителите на град. Поморие ще имат честта и удоволствието да бъдат първите зрители на “Легендата”, на 19 ноември от 12.00 […]

октомври 1st, 2018

ВИЖ ОТБЛИЗО КАКВО ПРАВИМ И СЕ ЗАПИШИ на 20 и 27 октомври 2018г.

Ако можеш да танцуваш, ако си на възраст от 6 до 20 години, ако искаш да обиколиш страната със спектаклите […]